دبیر جشنواره تعهد و مسئولیت اجتماعی سلامت با اشاره به اینکه تعریف و درک جدیدی از سلامت و تعیینکنندههای آن وجود دارد گفت: تغییر شرایط و تاثیر آن بر سلامت تعریف دیگری از سلامت، تغییر در علل مرگ و بیماریها، بیماریهای غیر واگیر، خشونت شهری و تهدیدهای بهداشت محیطی، شیمیایی و فیزیکی را منجر شده است.
به گزارش پایگاه خبری وبدا در همدان، دکتر نسترن کشاورز محمدی با ارائه تعاریف مدرن از سلامت و با نقد تعریف سنتی گفت: امروزه سلامت از دیدگاه سازمان جهانی بهداشت به معنی داشتن معنی و هدفمندی، مفید بودن فردی و اجتماعی، لذت و شادی، توانایی ارائه محبت، توجه، عشق بیچشمداشت، آرامش، احساس رضایتمندی از شرایط، احساس دوستداشتن کنترل شرایط و احساس آزادی است.
وی افزود: سلامتی ماحصل قرارگیری در محیطهای مختلف جامعه است و سه رویکرد سلامت شامل رویکرد زیستی و پزشکی، رویکرد روانشناختی و رویکرد جامعهشناختی جامعه و کلنگر بوده که به ترتیب در برگیرنده موضوعاتی همچون اقدام پزشکی، آموزش بهداشت و ارتقای سلامت است.
دبیر جشنواره تعهد و مسئولیت اجتماعی سلامت با طرح این سئوال که آیا فرق میکند با کدام رویکرد به سلامت نگاه کنیم، اظهار کرد: کانادا به عنوان مهد رویکرد اجتماعی به سلامت و ارتقای سلامت مطرح است و مثالهایی متعددی از اقدامات انجام شده در این حوزه را میتوان برشمرد ازجمله این موارد قرارگیری داستانی در مورد اینکه «چه چیزی کاناداییها را سالم و غیرسالم نگه میدارد» در صفحه هفت گزارش ملی کشور کانادا است.
وی با اشاره به نوع متفاوت مداخلات برای سلامت با رویکرد اجتماعی گفت: رویکرد پزشکی به معنای تجویز آزمایشات تخصصی و تجویز دارو، بستری و رویکرد روانشناختی به معنی ارائه اطلاعات و آموزش و گاهی مهارتهای بهداشتی و رویکرد اجتماعی نیز به مفهوم ایجاد شبکههای مختلف در این زمینه است.
دکتر کشاورز تعیینکنندههای سلامت از دیدگاه ارتقای سلامت را شامل ایمنی از عوامل زیستی پزشکی، مراحل رفتاری و روانشناختی، عوامل اجتماعی و عوامل اقتصادی، عوامل سیاسی و عوامل اقتصادی دانست.
وی افزود: سایر تقسیمبندیهای عوامل موثر بر سلامت نیز شامل عوامل در اختیار فرد و عوامل خارج از اختیار فرد و عوامل فردی و محیطی است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: موئلفههای اجتماعی سلامت شرایطی هستند که افراد در آن به دنیای میآیند، رشد میکنند، زندگی میکنند، کار میکنند و دفن میشوند و این شرایط بر طیف وسیعی از پیامدهای سلامتی، عملکرد و کیفیت زندگی و خطراتی که با آن مواجه میشوند؛ تاثیر میگذارند.
وی گفت: ارتقای سلامت یعنی قادرسازی افراد، گروهها و اجتماعات برای شناسایی و کنترل تعیینکنندههای سلامت خود و برای محافظت و بهبود سلامت خود از طریق اقدام فردی و جمعی.
به گفته دکتر کشاورز، پنج اقدام کلیدی ارتقای سلامت شامل وضع قوانین ارتقادهنده سلامت، ایجاد محیطهای حمایتکننده مهارتهای فردی برای ارتقای سلامت، تقویت اقدام اجتماعی برای ارتقای سلامت و بازنگری در سیستم ارائه خدمات بهداشتی است و اینکه شرایط زندگی بهبود مردم بهتر شود و فکری برای توزیع ناعادلانه پول و منابع بشود و برای ارتقای سلامت کودکان به ویژه در سه سال اول کودکی برنامهریزی شود.
وی در مورد دامنه تعهد و مسئولیت اجتماعی سلامت گفت: منظور از دامنه حدود مسئولیتپذیری و پاسخگویی سازمانها در زمینه سلامت است که فراتر از سلامت کارکنان و اعضا بوده و سلامت مشتریان، خدمات سازمان و یا افرادی که به نحوی مرتبط و متاثر از فعالیت سازمان هستند را نیز شامل شده و نهایتا سلامت مردم پیرامون یا مسائل سازمان و حتی کل جامعه و نیز محیطزیست را شامل میشود./م.علیزاده

