منبع درآمد شدن و نبود فضاي استاندارد و توزيع مواد غيرمجاز در بوفهها مشكلساز است
سلامت از ديدگاه ملتها و نزد همه مكاتب از مهمترين و ابتداييترين حقوق و نيازهاي زندگي بشري است و از آنجا كه دستيابي به بالاترين سطح سلامت جزيي از اهداف اجتماعي تمام دولتها به حساب ميآيد و از بين گروههاي مختلف جامعه گروه نوجوانان و جوانان از اهميت خاصي برخوردارند زيرا آيندهسازان جامعه هستند و يكي از منابع انساني هر جامعه را تشكيل ميدهند بنابراين محيطهاي آموزشي كه اين گروه هدف را در خود جاي داده مهمترين محل براي اجراي مداخلات ارتقاي سلامت است و از طرفي مدارس نيز محل مناسبي براي فعاليت در اين زمينه محسوب ميشود.
شهرستان همدان داراي 500 شيفت مدرسه شامل مقاطع ابتدايي 256 شيفت، دوره اول متوسطه 115 شيفت، دوره دوم متوسطه 129شيفت است و 148 مدرسه از اين مدارس جزء مدارس مروج سلامت هستند كه علاوه بر بازديد فصلي يكبار مراكز بهداشتي درماني از مدارس تحت پوشش، مدارس مروج سلامت نيز دو بار توسط ستاد مركز بهداشت بازديد ميشود و 121 مدرسه مروج داراي بوفه است.
76 مربي مدارس در مدارس شهرستان همدان فعاليت ميكنند كه با توجه به استاندارد نبودن نسبت مدارس به مربيان بهداشت نياز به تعداد بيشتري مربي بهداشت است چنانكه بيشتر مدارس دوره اول متوسطه شهرستان مربي بهداشت ندارند كه لازم است مسئولان آموزش و پرورش براي اين موضوع چارهانديشي كنند.
كارشناس مسئول بهداشت مدارس مركز بهداشت شهرستان همدان در گفتو گو با خبرنگار وبدا با بيان اينكه سلامت در مدارس از چند جنبه شامل سلامت جسمي و رواني، سلامت فضاي فيزيكي مدرسه، سلامت تغذيه در مدرسه بررسي ميشود، گفت: در مدارس سه گروه هدف وجود دارند كه به ترتيب اولويت شامل دانشآموزان، كاركنان و يا اولياي مدارس و اولياي دانشآموزان هستند.
سيده ژيلا رحيمي با اشاره به تعريف شناسنامه سلامت براي تمام دانشآموزان گفت: هر دانشآموز در مقاطع مشخص به صورت كلي ارزيابي ميشود و تمام پايههاي ابتدايي مورد ارزيابي قد، وزن رسم BMI و بررسي منحني قد به سن قرار ميگيرند.
وي اضافه كرد: مدارسي كه داراي مربي بهداشت مستمر هستند در مواقعي كه براي دانشآموز حادثهاي اتفاق بيفتد ميتوانند كمك كنند؛ ولي متأسفانه همه مدارس مربي بهداشت ندارند.
فضاي فيزيكي مدرسه نيز از اهميت ويژهاي برخوردار است كه بايد در حد امكان سالم و ايمن باشد، محيط مدرسه نيز از دو جنبه يك جنبه فضاي فيزيكي مدرسه از نظر نور، متراژ كلاسها، فاصله تابلو با صندلي دانشآموزان، تعداد سرويسهاي بهداشتي، فضاي سبز و... و جنبه دوم از نظر بهداشت و نظافت محيط مدرسه بررسي ميشود.
كارشناس مسئول بهداشت مدارس مركز بهداشت شهرستان همدان با تأكيد بر اينكه توجه به بوفههاي مدرسه از اهميت ويژهاي برخوردار است، گفت: دانشآموزان به دو ميان وعده در طول روز نياز دارند و اين بوفهها از سه جنبه فضاي استاندارد بوفه، مواد غذايي در بوفه و بهداشت فردي توزيع كننده مواد غذايي در بوفه بررسي ميشود.
نبود مكان مناسب براي ايجاد بوفه در اغلب مدارس
وي با اشاره به فعاليتهاي انجام شده براي ايجاد فرهنگ تغذيه در سالهاي گذشته تصريح كرد: هنوز راه زيادي براي رسيدن به پايگاه تغذيه سالم در مدارس بايد طي شود زيرا در بعضي از مدارس متأسفانه بوفه منبع درآمد شده است و متأسفانه اغلب مدارس جاي مناسبي براي ايجاد بوفه ندارند و اكثراً مكان بوفه غيراستاندارد است و تعدادي از مدارس نيز مواد غذايي را به صورت دست فروشي و داخل كمد نگهداري ميكنند و علاوه بر آن مواد غذايي توزيع شده در مدارس غيرمجاز است كه اين مسئله بيشتر در مقطع دبيرستان و مدارس غيرانتفاعي وجود دارد.
رحيمي وضعيت مواد غذايي بوفههاي مدارس را نسبت به چندين سال گذشته بهتر دانست و گفت: مركز بهداشت فصلي يكبار از مدارس بازديد ميكنند و چنانچه مواد غذايي غيرمجاز در مدارس وجود داشته باشد اقدام به جمعآوري و ضبط آنها ميكنند.
وي يادآور شد: ايجاد مدارس مروج سلامت و بازديد دو بار توسط ستاد بدون اطلاع مديران وضعيت مدارس را در تمام زمينهها ارتقا داده است.
* تغذیه در مدارس و کیفیت مواد غذایی در حاشيه نباشد
طبق اعلام مسئولان امسال برای سال تحصیلی جدید و دستورالعمل مواد غذایی ارائه شده در بوفه مدارس که شامل اقلام مجاز و غیر مجاز است مورد بازنگری قرار گرفته است که طبق دستور جدید تنقلات سنتی که به صورت بهداشتی بسته بندی شده و از زندگی و تغذیه کودکان امروز ما فراموش شده گنجانده شده است همچنین میوههای شسته به صورت بسته بندی، نوشیدنیهای سالم، دوغ کم نمک آبمیوههای سالم و طبیعی و ساندویچهای سالم و مغذی جزو مواد غذایی ارائه شده از سال تحصیلی جدید هستند.
اميد است در سال تحصيلي جديد به موضوع تغذیه در مدارس و کیفیت مواد غذایی بهصورت حاشیهای پرداخته نشود.