بر اساس جديدترين يافته مركز آمار ايران از هفتمين سرشماري عمومي نفوس و مسكن سال 1390 كل كشور، جمعيت ايران اسلامي به 75 ميليون و 149 هزار و 669 نفر و نرخ رشد ميانگين 5 ساله 90-85 به 1.29 درصد رسيده است. طي سالهاي آينده به سمت جمعيت سالمندي ميرويم به طوريكه عنوان شده تا سال 1410 با پنجره جمعيتي كه همان جمعيت سالمند است مواجه ميشويم به همين دليل بهتر است از همين حالا براي 20 سال آينده برنامهريزي و سياستگذاري مناسبي انجام شود كه رهبر معظم انقلاب در اين خصوص هشدار دادهاند و بايد هر چه سريعتر براي اين مساله كه ميتواند براي كشور در حال رشدي چون ايران مشكل ساز باشد، فكر چاره بود.
در مورد مسئله افزايش جمعيت بايد توجه همه افراد را به موضوع ناباروري حساس كرد چرا كه مهمترين سن باروري 18 تا 35 سالگي است و طي تحقيقات ديده شده كه سن ازدواج افزايش يافته و خانوادهها اولين فرزند را 5/3 سال بعد از ازدواج به دنيا ميآورند.
نرخ شيوع ناباروري در كل كشور 2/20 درصد است كه با ميانگين جهاني كه 12 تا 15 درصد است فاصله زيادي دارد. آمار مردان نابارور بيشتر از زنان است و طبق مراجعين به بيمارستان در70 درصد آنها مشكل به مردان باز ميگردد.
در همين خصوص خانوادهها به ويژه زنان بايد با مخاطرات به تاخير انداختن فرزندآوري آشنا شوند چرا كه هر چه سن بالاتر ميرود، قواي جسماني براي به دنيا آوردن يك فرزند سالم كمتر ميشود. آلودگي هوا، استرس شغلي و غذاهاي مصرفي از دلايل مهم ناباروري در مردان به شمار ميرود.
در كنار آن نارسايي و مشكلات تخمدانها و لولهها در خانمها به ويژه موضوع تخمدانهاي پلي كيستيك و بيماري آندومتريوز ميتواند از دلايل مهم شيوع ناباروري در زنان باشد.
بسياري از زوجهاي ايراني درباره مشكل ناباروري و علل بوجود آمدن آن و همچنين شيوههاي درمان آن اطلاعات كمي داشته و همين موضوع باعث ميشود كه براي درمان بموقع يا حتي پيشگيري از به وجود آمدن مشكل غفلت كنند لذا توجه به مسئله ناباروري و آگاهي تمامي افراد در مورد آن به افزايش رشد جمعيت كمك خواهد كرد.
مرضیه اتوگرا
دانشجوي دكتري آموزش بهداشت و ارتقاي سلامت