لمس با دست و حركت روي بافتهاي نرم بدن نوزاد يا شيرخوار به منظور درمان، ماساژ درماني نام دارد.
اين روش به رهايي از استرس و فشار عضلاني و درد ناشي از صدمات كمك ميكند و سرعت بهبود ناراحتيهاي حاد و مزمن را افزايش ميدهد.
امروزه والدين بسياري در سراسر جهان از اين روش به عنوان يك روش مراقبتي براي تكميل روشهاي درماني و بهبود سريعتر كودك استفاده ميكنند.
ماساژ درماني چگونه اثر ميكند؟
معمولا انواع ماساژ با يك مكانيسم مشابه روي بدن اثر ميگذارد. زماني كه ماهيچه بيش از حد فعاليت دارد تجمع مواد زائد از جمله اسيد لاكتيك ميتواند باعث درد، گرفتگي و حتي اسپاسم عضلات شود.
ماساژ گردش خون و جريان لنفاوي را بهبود بخشيده مواد غذايي و اكسيژن تازه را به بافتهاي مزبور ميرساند و به خروج مواد سمي و بهبودي كمك ميكند.
همچنين عضلات در حال كشش ميتوانند به رگهاي خوني و اعصاب فشار آورده و با محدود كردن جريان خون باعث ايجاد درد شوند. با ماساژ به تدريج فشار عضله بر اعصاب درگير كاهش يافته و درد كاهش مييابد همين مكانيسم در بهبود عضلات آسيب ديده با ماساژ موثر است.
علاوه بر اين ماساژ باعث افزايش آندورفينها، كاهش دهندههاي درد و افزايش ترشح هورمون سروتونين، تعديلكننده خلق و خوي ميشود.
اغلب به عنوان يك درمان تكميلي براي كودكاني كه سيستم ايمني آنها بر اثر استرس تضعيف شده توصيه ميشود.
در كودكان مصدوم سوختگي ماساژ درماني در كاهش اختلالات روحي نظير اضطراب و تنش و افسردگي و علائم جسمي نظير درد و خارش موثر بوده است.
مطالعات، تاثير مثبت ماساژ درماني بر رشد و نمو بهتر، بهبودي الگوي خواب و كاهش رفتارهاي استرسي در نوزادان و بهبود ارتباط والدين و نوزاد را تأييد كرده است البته ماساژ بدون ظرافت و خشن ميتواند مشكلات جسمي متعددي براي نوزادان كم وزن ايجاد نمايد.
آذر شعباني
كارشناس آموزش شير مادر