مطالعات جدید پژوهشگران نشان میدهد از بین بردن شش عامل خطر قابل پیشگیری میتواند از بروز 37 میلیون مرگ پیش از موعد در طول 15 سال در بین چهار گروه عمده از بیماریهای غیر واگیر مانند بیماریهای قلبی و عروقی، بیماریهای مزمن تنفسی، سرطان و دیابت پیشگیری کند.
این یافتهها به طور نگرانکنندهای حاکی از آن است که نرسیدن به این اهداف میتواند موجب 38.8 میلیون مرگ ناشی از این چهار گروه اصلی بیماریهای غیرواگیر تا سال 2025 شود.
این در حالی است که این میزان 10.5 میلیون مرگ بیش از 28.3 میلیون نفری است که در سال 2010 بر اثر این بیماریها جان خود را از دست دادند.
این نخستین مطالعهای است که تأثیرات ناشی از کاهش هدفمند عوامل خطر در جهان را در کاهش مرگ پیش از موعد ناشی از بیماریهای غیر واگیر بررسی میکند.
پژوهشگران تخمین زدند میتوان با کاهش این شش عامل خطر در سطح جهانی از بروز مرگهای پیش از موعد تا 25 درصد جلوگیری کرد.
میزان کاهش این عوامل خطر عبارتند از: کاهش مصرف دخانیات (30 درصد)، کاهش مصرف الکل (10 درصد)، کاهش مصرف نمک، کاهش فشار خون بالا (25 درصد) و توقف روند افزایش شیوع چاقی و دیابت.
این یافتهها در کل حاکی از آن است که رسیدن به اهداف تعیین شده برای این شش عامل خطر میتواند خطر مرگ پیش از موعد ناشی از چهار گروه بیماریهای غیر واگیر را تا 22 درصد در مردان و 19 درصد در زنان تا سال 2050 نسبت به سال 2010 کاهش دهد.
این پژوهشگران میگویند بیشترین مزایای اجرای این طرح جهانی از کاهش فشار خون و مصرف دخانیات به دست خواهد آمد.
بر اساس محاسبات، کاهش 50 درصدی مصرف دخانیات تا سال 2025 میتواند خطر مرگ پیش از موعد را تا 24 درصد در مردان و 20 درصد در زنان کاهش دهد.
این یافتهها نشان میدهد رسیدن به اهداف تعیین شده در مورد این عوامل خطر میتواند نقش اساسی در رسیدن به هدف سازمان ملل در کاهش مرگ و میر ناشی از چهار گروه اصلی بیماریهای غیر واگیر داشته باشد که بيشتر این فوايد در کشورهای کمدرآمد و با درآمد متوسط مشاهده خواهد شد و میتواند از بروز 31 میلیون مرگ پیشگیری کند.
تدوین و ترجمه: مهندس مهدی خدابخشی، کارشناس بهداشت محیط معاونت امور بهداشتی
منبع : نشریه لانست