روانپزشک و عضو گروه روانپزشکی مرکز آموزشی درمانی فرشچیان، درباره "خواب و دیابت" با روابط عمومی این مرکز مصاحبهای انجام داد که از نظر میگذرد.
زمانی نه چندان دور وقتی که پرستوها و چکاوکها تمام آسمان شهر را پر کرده بودند و با صدای خود آخر روز را نوید میدادند، از هر کوچه و برزنی که عبور میکردی، پیش از غروب آفتاب و شنیدن اذان مغرب همه دست از کار میکشیدند و کوچه و خیابان خالی از هر رهگذری میشد و پاسی از شب نگذشته همه خانوادهها پس از خوردن شامی ساده و گفتگویی دلنشین، همانند چکاوک به خواب میرفتند تا صبح با صدای همان پرستوهای زیبا از خواب سحری بیدار شوند. ولی امروز با آلوده شدن به تکنولوژی نه از چکاوک اثری باقی مانده نه از آن آدمهای چکاوکوار!
دکتر مهدی صمدی اظهار داشت: معمولا اثرات دیر خوابیدن و کمبود خواب را در چهره افراد خسته و خوابآلود در هر صبح میتوان دید چراکه عادات غلط زندگی فقط به بدغذایی و کمبود تحرک فیزیکی محدود نشده و بدخوابی را هم شامل میشود.
وی تأکید کرد: هر فردی به طور متوسط در شبانهروز به هشت ساعت خواب نیاز دارد، ولی امروزه بیشتر افراد کمتر از هفت ساعت خواب راحت را تجربه میکنند و عادت به شبنشینی، بیخوابی و دیرخوابی را به طور فزایندهای میتوان در افراد مشاهده کرد که این موضوع اثر نامطلوبی بر کیفیت زندگی، کار و فعالیتهای اجتماعی آنها میگذارد و ادامه آن، سلامت روانی و جسمی فرد را به خطر میاندازد.
دکتر صمدی در پاسخ به سوالی در خصوص ارتباط دیابت و بدخوابی، اظهار داشت: دیابت و بدخوابی همراهی عجیبی باهم دارند و شیوع بالای مشکلات مربوط به خواب در افراد دیابتی، بر اهمیت رابطه اختلال خواب و دیابت تأکید دارد و بیشتر افراد را مجبور به مصرف داروهای خوابآور میکند تا جایی که بیش از 70 درصد بیماران دیابتی از مشکلات خواب شکایت دارند.
وی اضافه كرد: این ارتباط به قدری مشهود است که گاهی نمیتوان علت و معلول را از هم جدا دانست. امروزه محققان به این نتیجه رسیدهاند به همان نسبت که اختلال خواب میتواند محصول دیابت و عوارض جسمی دیابت باشد، خواب نامناسب نیز میتواند عامل خطر برای بروز دیابت باشد و در آن، نقش داشته باشد.
اين روانپزشک و عضو گروه روانپزشکی مرکز آموزشی درمانی فرشچیان، خاطرنشان كرد: در مطالعات نیز مشاهده شده است که وقتی افراد سالم و جوان به مدت شش شب، شبی چهار ساعت بخوابند، سطح انسولین و قند خون آنها از الگوی افراد دیابتی تقلید میکند. از طرفی در افراد دیابتی با کمبود خواب نیز شاهد تغییرات مداوم قند خون هستیم.
دکتر صمدی افزود: هورمونهایی که در طول شب ترشح میشوند، متابولیسم و مصرف انرژی بدن را کنترل میکنند و با مراحل خواب در ارتباط هستند به صورتی که نداشتن خواب کافی یا نداشتن مدت زمان کافی برای خواب در هر مرحلهای، سبب به هم خوردن این الگو میشود پس در نهایت این اختلال با چاقی و دیابت نوع 2 رابطه علت و معلولی پیدا میکند و با تداوم این روند، خطر ابتلا به دیابت در افراد مستعد بالا میرود.
وی افزود: در دنیای پر تنش و ماشینی امروز، وجود خواب مناسب، ضرورت بیشتری پیدا میکند اما خیلی از افراد، خود را از این موهبت الهی محروم میکنند. همانطور که میدانیم بهداشت خواب نیز از ارکان بهداشت فردی است که اگر نادیده گرفته شود، سلامتی تمام بدن را تحت تأثیر قرار میدهد.
دكتر صمدي در خصوص نکات ضروری به منظور داشتن خوابی مناسب، گفت: همواره در یک ساعت مشخص حتی در ایام تعطیل به رختخواب بروید، حداقل چهار تا شش ساعت یپش از خواب از مصرف نیکوتین، کافئین و نوشابه بپرهیزید، از هر گونه خوردن و آشامیدن درست پیش از خواب اجتناب کنید، هرگز از رختخواب برای تماشای تلویزیون، تلفن همراه و رایانه استفاده نکنید، در صورتی که پس از گذشت 15 دقیقه از رفتن به رختخواب، خوابتان نبرد با خود کلنجار نروید. بلند شوید و خود را به انجام کاری مانند کتاب خواندن مشغول کنید و هر گاه احساس خوابآلودگی کردید دوباره به رختخواب خود برگردید. درصورتی که با تدابیر بالا، خواب مناسبی را تجربه نکردید با پزشک یا روانپزشک خود مشورت کنید. «با آرزوی خوابی آرام»