همایش علمی اوتیسم در دانشگاه علوم پزشکی ابن سینا همدان برگزار شد.
به گزارش پایگاه خبری وبدا در همدان، دکتر سعید بشیریان در کنفرانس علمی یکروزه اوتیسم با تأکید بر اهمیت توجه به این بیماری اظهار داشت: روند رو به رشد اوتیسم و جدید بودن این اختلال از جمله موضوعاتی است که وظیفه ما را در پرداختن به این موضوع سنگینتر میکند.
وی با بیان اینکه ابهامات در موضوع اوتیسم از جمله عوامل مؤثر در روند تشخیص و درمان این اختلال است عنوان کرد: کار تیمی و هماهنگی در این روند از مرحله تشخیص تا درمان و توانبخشی ضرورتی انکار ناپذیر است.
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی ابن سینا همدان در ادامه با اشاره به اقدامات انجام شده در این دانشگاه تشریح کرد: آگاهیرسانی به مردم و فرهنگ سازی مهمترین رویکردی است که باید در زمینه این بیماری دنبال شود بر این اساس همایشی با این هدف در روز جهانی اوتیسم برگزار شد.
وی متذکر شد: دومین همایش با هدف تبیین نقش خانوادهها در توانمندسازی فرد مبتلا به اوتیسم هفته قبل برگزار شده و همایش علمی اوتیسم که امروز برگزار شده سومین برنامهمحوری دانشگاه در این حوزه است.
دکتر بشیریان با تأکید بر لزوم همراهی و حمایت سازمانهای مرتبط در حوزه بهداشت و درمان اوتیسم از جمله بهزیستی و آموزش و پرورش بیان کرد:خانوادههایی که مهارت لازم برای ارتباط با این نوع کودکان را ندارند دچار مشکلات میشوند بنابراین مهارتآموزی در این خانوادهها نقش مهم و مؤثری در روند کنترل و درمان دارد.
وی در ادامه با اشاره به روند آغاز برنامه غربالگری اوتیسم از اسفندماه 97 (به صورت پایلوت) خاطرنشان کرد: مطالعات و برنامهریزی در جهت شناسایی و درمان افراد مبتلا به اوتیسم در دانشگاه علوم پزشکی ابن سینا در جریان بوده و اقدامات مؤثری در این راستا شکل گرفته است.
**اختلافات آماری نشانگر عدم تشخیص بهجا در افراد مبتلا به اوتیسم است
دکتر مهدی علیزاده زارعی عضو هیئت علمی گروه کاردرمانی دانشگاه ایران نیز مقایسهای از مدلهای ارائه خدمات توانبخشی در ایران و جهان ارائه داد.
وی تبیین کرد: به گزارش Whoافزایش شیوع اختلال طیف اوتیسم در جهان 1 در 160 مورد است و به گزارش CDC،1 در 68 است و آمریکا بالاترین آمار تشخیص اوتیسم را داراست.
عضو هیئت علمی گروه کاردرمانی دانشگاه ایران ادامه داد: در کشورهایی که فرآیند غربالگری و تشخیص اوتیسم جایگاه خود را در phcپیدا کرده است هموارتر بودن مسیر تشخیص و شناسایی موارد بیشتر امکانپذیرتر است.
وی ضمن تأکید بر اینکه باید سیستم درمانی مناسبی در این بیماری داشته باشیم گفت: امروزه بالغ بر 170 روش درمانی در دنیا مطرح میشود و متأسفانه در ایران یکی از ضعف های ما این است که گایدلاین های بومی نداریم.
همچنین دکتر هوشنگ دادگر عضو هیئت علمی گروه کاردرمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران توضیحاتی در خصوص موضوع تقلید در کودکان مبتلا به اوتیسم از پاتولوژی تا ارزیابی و مداخله ارائه داد و تأکید کرد: مسأله تقلید باید در تشخیص های اولیه مدنظر قرار گیرد.
وی با ذکر این نکته که دو سطح برنامه و عمل برای تقلید عنوان شده است خاطرنشان کرد: نقص تقلید ناشی از رمزگذاری ضعیف و یا شکست در ترسیم خود و دیگران بروز میکند همچنین اختلال حرکتی و حسی_حرکتی و همچنین کنترل اجتماعی بالا_پایین غیر طبیعی، احتمالات دیگر در این روند محسوب میشوند.
**شیوع، منجر به اوتیسم هراسی در جامعه است
دکتر ابراهیم پیشیاره دکترای علوم اعصاب شناختی و عضو هیئت علمی گروه آموزشی کاردرمانی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی به تشخیص الگوهای حرکتی زودرس اوتیسم از دیدگاه رفتاری اشاره و عنوان کرد: متأسفانه امروز شیوع زیاد، منجر به اوتیسم هراسی در جامعه شده است.
وی با بیان اینکه نوع نگرش روانپزشکی مبتنی بر الگوهای جدید در تشخیص زودهنگام است تبیین کرد: این رویکرد پیشگیری و پیگیری را سهولت بخشیده و تعداد افراد مبتلا به اوتیسم را در سنین پایین را شناسایی و کنترل می کند.
دکتر پیشیاره ضمن تأکید بر اینکه توانبخشی شناختی بعد مهم و اثربخش در درمان اوتیسم است که باید مورد توجه قرار گیرد گفت: پردازش های حسی نامتعارف به عنوان یک اصل در تشخیص اوتیسم است و برای کار درمان موضوع مهمی منظور میشود.
دکتر هادی زرافشان دکترای روانشناسی کودکان استثنائی نیز در خصوص راهکارهای درمانی مشکلات ارتباطی کودکان مبتلا به اوتیسم سخن گفت.


