• تاریخ انتشار : 1402/11/11 - 12:10
به مناسبت هفته ملی سرطان، بدانیم و آگاه باشیم؛

چگونه سرطان را مهار کنیم؟

به رشد و تکثیر بی رویه و خارج از کنترل تعدادی از سلول‌های بدن سرطان گفته می‌شود اما آیا می‌دانید چگونه می‌توان از ابتلا به این بیماری جلوگیری یا آن را مهار کرد؟

به گزارش وب‌دا همدان، در این مقاله به آنچه لازم است درباره بیماری سرطان بدانیم پرداخته شده است.

سرطان چیست ؟

به رشد و تکثیر بی رویه و خارج از کنترل تعدادی از سلول های بدن سرطان گفته می شود، در بیماری سرطان سلول های سرطانی قابلیت تهاجم به بافتهای مجاور و در نهایت گسترش به مناطق دیگر بدن را دارند .

سرطان سومین عامل مرگ و میر در ایران است . با افزایش امید به زندگی و افزایش درصد سالمندی ، انتظار می رود موارد بروز سرطان در یک دهه آینده به شدت افزایش یابد .

عوامل خطرساز سرطانها :

• سابقه فامیلی و ژنتیکی
  • افزایش سن
  • سیگار
  • نور خورشید
  • اشعه رادیواکتیو
  • مواد شیمیایی خاص: مانند موادی که در رنگرزی ، نقاشی و ساختمان سازی استفاده می شود .
  • تغذیه نامناسب ، کم تحرکی و چاقی
  • بعضی ویروس ها و باکتری ها
  • هورمونها : مانند داروهای هورمونی جایگزین که در دوران پس از یائسگی استفاده می شود .

چگونه می توان از ابتلا به سرطان جلوگیری کرد؟

1- سیگار نکشید

استعمال سیگار تقریبا با آسیب تمام اعضای بدن همراه بوده و با 15 نوع سرطان مرتبط می باشد .سیگار عامل مهم ایجاد سرطان ریه ،حنجره ،حفره دهان،گلو، مری و مثانه بوده و در پیشرفت سرطان لوزوالمعده، دهانه رحم،کلیه،معده و برخی از انواع سرطان خون موثر است .

افرادی که در محیط زندگی خود در معرض دود سیگار می باشند (بستگان فرد سیگاری )  نیکوتین و سایر مواد شیمیایی سمی موجود در دود سیگار را مانند یک فرد سیگاری جذب می کنند و در معرض خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با سیگار می باشند .

2- از تماس زیاد با نور خورشید بپرهیزید

سرطان پوست شایعترین سرطان در کل جمعیت بوده  و ارتباط ثابت شده ای با میزان تابش اشعه خورشید به بدن دارد  .

راهکارهای پیشگیری از سرطان پوست  به هنگام مواجهه با نور آفتاب :

•  از کلاه  و لباس های دارای پوشش کامل استفاده نمایید .
  • از عینک آفتابی که مانع عبور اشعه UV می گردد برای محافظت پوست دور چشمها استفاده نمایید .
  • از کرمهای ضد آفتاب با SPF  15 و بیشتر هنگام مواجهه با نور خورشید استفاده نمایید .

3- وزن خود را در محدوده طبیعی نگهدارید

افزایش وزن یا چاقی از عوامل خطر ایجاد سرطان بوده و واضحا با سرطانهای پستان (بعد از یائسگی) ، روده بزرگ،رحم ،مری و کلیه مرتبط می باشد .

4- به طور منظم ورزش کنید

ورزش منظم در کاهش خطر سرطانهای پستان ، کولون ، رحم و پروستات موثر می باشد .

• بالغین :حداقل 30 دقیقه و ترجیحا 60-45 دقیقه فعالیت بدنی متوسط تا شدید در 5 روز یا بیشتر در هفته توصیه می شود
  • کودکان و نوجوانان : حداقل 60 دقیقه فعالیت بدنی متوسط تا شدید برای حداقل 5 روز در هفته توصیه می شود .

5- تغذیه مناسب داشته باشید

راهکارهای مرتبط با تغذیه  در پیشگیری از سرطان:

• مصرف روزانه سبزی ها و میوه ها را افزایش دهید .
    • مصرف گوشت قرمز را به کمتر از 80 گرم در روز محدود کنید .
    • از مصرف چربیها بویژه چربیهای حیوانی پرهیز کنید .
    • مصرف غذاهای پرکالری را محدود نمایید .
    • استفاده از ماهی ، مرغ وحبوبات را جایگزین مصرف گوشت گاو و گوسفند نمایید .
    • از غلات کامل ( سبوس دار) استفاده کنید .
    • از مصرف غذاهای کپک زده ،شور،دوداندود و نمک سود خودداری نمایید .
    • از مصرف مواد غذایی آماده مانند سوسیس و کالباس خودداری نمایید .
    • مصرف غذاهای صنعتی و فرآوری شده مانند کنسرو را کاهش دهید
    • از سرخ کردن ،سوزاندن و پخت زیاد مواد غذایی پرهیز نموده و از حرارتهای ملایم مانند بخارپز استفاده نمایید .
    • مشروبات الکلی مصرف نکنید .

6- از تماس  با عوامل سرطانزای محیطی بپرهیزید .

برخی از عوامل سرطانزای  شناخته شده آفلاتوکسین ،آزبستوز،گاز خردل ،تالک و ترکیبات نیکل می باشند .

برخی عوامل میکروبی ایجاد کننده سرطان : هلیکوباکتر پیلوری ، , ویروسهای هپاتیت B ،Cو HIV

دکتر شراره نیک سیر

کارشناس سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان