سال اقتصاد مقاومتی در سایه وحدت ملی و امنیت ملی
جمعه 18 اردیبهشت 1405
دانشگاه علوم پزشکی همدان
  • تاریخ انتشار : 1404/03/08 - 12:13
  • تعداد بازدیدکنندگان خبر : 343
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
رییس دانشگاه علوم پزشکی همدان:

بازگشت به فلسفه، مسیر انسانی‌تر شدن پزشکی است

رییس دانشگاه علوم پزشکی همدان، با اشاره به جایگاه علم، اخلاق و فلسفه در پزشکی امروز، گفت: شناخت انسان و کرامت او باید محور تصمیم‌گیری‌ها و آموزش‌های علوم پزشکی باشد.

به گزارش وب‌دا همدان، دکتر بهروز کارخانه‌ای در همایش علمی «از شفا تا قانون» با یادآوری جایگاه علمی شیخ‌الرئیس بوعلی سینا اظهار داشت: کتاب قانون ابن‌سینا، قرن‌ها در مراکز علمی جهان تدریس می‌شد و نشانه‌ای است از عمق دانش و جامعیت این حکیم ایرانی که همزمان در حوزه‌هایی چون قرآن، ریاضیات، موسیقی، فلسفه، حکمت و طب تسلط داشت.

وی با بیان اینکه ما باید با شناخت داشته‌های علمی گذشته‌مان، مسیر درست آینده را پیدا کنیم، تبیین کرد: عنوان این کتاب «انسانی کردن پزشکی مدرن» است و نشان می‌دهد که بازگشت به فلسفه، ضرورتی برای فهم بهتر ماهیت پزشکی در قرن بیست‌و‌یکم است.

رییس دانشگاه علوم پزشکی همدان، قرن جدید را به استناد بیان فلاسفه، قرن شناخت انسان دانست و ادامه داد: گاهی رفتار ما پزشکان چنان شده است که بیماران را با شماره تخت می‌شناسیم.

وی خاطرنشان کرد: فلسفه پزشکی کمک می‌کند که تصمیمات احساساتی نگیریم و به جای آن، تصمیماتی منطقی و مبتنی بر استدلال داشته باشیم.

دکتر کارخانه‌ای افزود: یکی از خطاهای دوران همه‌گیری کرونا این بود که فقط پزشکان تصمیم‌گیر بودند، درحالی‌که ورود فیلسوفان، اقتصاددانان و آینده‌پژوهان می‌توانست افق تصمیمات را گسترش دهد و پیامدهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی بحران را نیز مدیریت کند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به رویکرد افلاطون درباره نقش فیلسوفان در مدیریت جامعه گفت: علم پزشکی بدون نگاه کل‌نگر فلسفی، دچار جزنگری مفرط می‌شود که خطر انحراف از هدف اصلی یعنی «کاهش درد و رنج انسان» را به همراه دارد.

رییس دانشگاه تشریح کرد: امروز مکاتب متنوع‌تری مانند وظیفه‌گرایی، اصول‌گرایی و اندیشه‌هایی از نیچه، کانت و جان را داریم، اما همچنان می‌توان پایه‌های تفکر ابن‌سینا را در این مکاتب یافت، چهار اصل اخلاق زیستی یعنی عدالت، خودآیینی، سودرسانی و عدم ضرر، در لایه‌هایی از آثار ابن‌سینا نیز دیده می‌شود.

دکتر کارخانه‌ای در بخش دیگری از سخنان خود، به تحلیل کتاب قانون بوعلی سینا پرداخت و افزود: این اثر که شامل پنج جلد است، تقسیم‌بندی‌های دقیقی از انواع درد، تشخیص، علل بیماری و درمان‌ها ارائه داده و هنوز هم می‌توان از آن به‌عنوان الگویی برای طب کل‌نگر استفاده کرد.

وی ادامه داد: در کتاب قانون، بوعلی به مواردی همچون لزوم آرام‌سازی کودکان هنگام درمان، پرهیز از ترساندن بیمار، رعایت احترام بیمار و همچنین نقش تجربه در تشخیص و درمان اشاره می‌کند. این نگاه فراتر از تکنیک است و ما را به سمت پزشکی انسان‌محور سوق می‌دهد.

رییس دانشگاه علوم پزشکی همدان افزود: درک فلسفه به ما کمک می‌کند تا در شرایط پیچیده، تصمیمات سطحی و هیجانی نگیریم و جایگاه انسان را همواره در محور تفکر و عمل پزشکی حفظ کنیم.

وی در پایان تأکید کرد: فلسفه و اخلاق، دو بال مهم برای پرواز علم پزشکی هستند و ما اگر بخواهیم جامعه‌ای سالم‌تر، عادلانه‌تر و انسان‌محورتر داشته باشیم، باید این دو را در آموزش، پژوهش و بالین به‌صورت جدی وارد کنیم.

دکتر کارخانه‌ای افزود: بازگشت به فلسفه و اخلاق، نه یک تجمل آکادمیک، بلکه ضرورتی فوری برای بقا و تعالی حرفه پزشکی است. 

 

  • گروه خبری : حوزه ریاست,اخبار واحدها
  • خبرنگار :
کلمات کلیدی
خانم بیگدلو
خبرنگار

خانم بیگدلو

تصاویر

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

آدرس
شماره تلفن: ۰۸۱۳۱۳۱۵۰۲۵
نشانی::همدان، میدان پژوهش، خیابان شهید فهمیده، ستاد دانشگاه علوم پزشکی، طبقه ۵
 
نظرسنجی
آمار بازدید
تعداد بازدیدکنندگان امروز 20114
تعداد کل بازدیدکنندگان تا امروز 3463276
تعداد کاربران بر خط 4