سال مهار تورم، رشد تولید
سه شنبه 11 اردیبهشت 1403
دانشگاه علوم پزشکی همدان
  • تاریخ انتشار : 1403/01/15 - 08:40
  • تعداد بازدیدکنندگان خبر : 238
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی:

کنترل سموم در محصولات کشاورزی، راهکار مؤثر در تعمیق سلامت غذایی

مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی گفت: کنترل سموم در محصولات کشاورزی، راهکاری مؤثر در تعمیق سلامت غذایی است.

به گزارش وب‌دا همدان، مهندس حجت اله کمکی در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به اینکه بخش مهمی از سلامت غذایی به تولیدات سالم در محصولات کشاورزی وابسته است اظهار کرد: یکی از راه‌های تأمین سلامت محصولات کشاورزی، کنترل و مدیریت سموم مورد استفاده است که طی مراحل مختلف باید پایش و بررسی شود. 
وی باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی را از جمله مخاطرات سلامت غذایی برشمرد و عنوان کرد: برداشت زودهنگام و قبل از اتمام دوره کارنس یا مدت ماندگاری(مدت زمان لازم از پایان سم پاشی تا تجزیه سم) موجب باقی ماندن میزان زیادی از آفت کش در محصول کشاورزی می گردد. 
مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی ادامه داد: کنترل میزان بقایای آفت‌کش‌ها پس از برداشت محصولات کشاورزی، از اختیار مصرف ‌کننده خارج است و اثرات مخربی بر سلامتی انسان دارد. از جمله اینکه ممکن است موجب سرطان، نابینایی، بیماری‌های کبد و سیستم عصبی، بیماریهای تیروئیدی و واکنشهای آلرژیک شود. 
وی بیان کرد: بقایای آفت‌کش‌ها در بلند مدت می‌تواند منجر به کاهش باروری، افزایش سطح کلسترول، نرخ بالای مرگ و میر نوزادان و چندین اختلال ژنتیکی و متابولیک گردد همچنین بالابودن میزان باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی، موجب خسارت به تجارت بین المللی محصولات کشاورزی و زیان کشاورزان می‌شود. 
مهندس کمکی در ادامه به مصرف کنندگان توصیه کرد برای کاهش بقایای آفت‌کش‌ها در محصولات کشاورزی و باغی، حتما قبل از مصرف محصولات اقدام به پوست گیری محصول یا میوه مورد نظر نمایند و در سبزیجات برگی از آنجا که غلظت باقیمانده آفت‌کش در برگ‌های بیرونی نسبت به برگ‌های داخلی بیشتر است، جداسازی برگهای بیرونی در محصولاتی مثل کلم و کاهو، موجب کاهش باقی مانده سموم در آنها می‌شود. 
وی تصریح کرد: شستشو با محلول نمکی رقیق (محلول کلرید سدیم) روشی مناسب برای کاهش بار آلودگی از سطوح غذا خصوصأ میوه‌ها و سبزیجات و سایرمحصولات کشاورزی است و به عنوان یک روش کاربردی برای مصارف خانگی توصیه می‌شود.
 مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی استان با بیان اینکه استفاده از فرآیندهای حرارتی (مانند پاستوریزه کردن، بلانچ کردن، جوشاندن، پختن، بخارپز کردن و کنسرو کردن) در تخریب آفت‌کش‌ها مؤثر هستند، تبیین کرد: بیشتر باقی مانده‌ها با شستشو، خیساندن در آب، لایه برداری، پوست گیری، حذف قسمت‌های خارجی محصولاتی مانند کلم و کاهو و استفاده از محلول‌های شیمیایی مانند سرکه، بی‌کربنات سدیم (جوش شیرین)، محلول نمکی رقیق، کلر، دی اکسید کلر، پراکسید هیدروژن، اسید استیک و سایر محلول‌های ضدعفونی و شستشوی میوه‌ها و سبزیجات حذف می‌شوند.
وی همچنین در توصیه به کشاورزان محترم برای کاهش باقیمانده آفت‌کش‌ها و سموم کشاورزی توصیه کرد: سموم مصرفی خود را از مراکز مجاز تهیه نمایند و از مصرف سموم قاچاق و غیر مجاز پرهیز کنند و به نوع سموم و آفت کش مورد استفاده توجه نموده و دوز مجاز سموم مصرفی را رعایت نمایند. 
مهندس کمکی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه استفاده از سموم با مشورت و تجویز افراد غیرمتخصص باعث استفاده اشتباه از سموم، خسارت به مزرعه، تحمیل هزینه سم پاشی مجدد و زیان به کشاورز می‌شود و از همه مهمتر موجب افزایش سموم باقیمانده در محصول و مخاطره سلامت مصرف کنندگان می‌گردد، خرید و استفاده از سموم حتماً با مشورت و تجویز گیاه پزشکان انجام شود.
وی با بیان اینکه درصورت اقدام برای برداشت محصولات، باید از سم پاشی خودداری نمایند یا از سموم دارای دوره کارنس کوتاه استفاده نمایند گفت: کشاورزان قبل از طی دوره کارنس از برداشت و عرضه محصول به بازار مصرف اکیداً خودداری نمایند.
 
  • گروه خبری : حوزه ریاست,غذا و دارو,اخبار سلامت
  • خبرنگار :
کلمات کلیدی
سردبیر  خبر
خبرنگار

سردبیر خبر

آدرس
شماره تلفن: ۰۸۱۳۱۳۱۵۰۲۵
نشانی::همدان، میدان پژوهش، خیابان شهید فهمیده، ستاد دانشگاه علوم پزشکی، طبقه ۵
 
نظرسنجی
آمار بازدید
تعداد بازدیدکنندگان امروز 264
تعداد کل بازدیدکنندگان تا امروز 1133603
تعداد کاربران بر خط 1

سامانه ی گفتگوی آنلاین نیافام